sobota, 21 września 2019

Otwarcie Kuźni Społecznej _______________ Opening of the Social Forge




W weekend 21-22 września odbyło się otwarte wydarzenie „Kuźnia Społeczna. Eco Trendy”. W zabytkowym budynku wchodzącym w skład Koszarów Chazarów w Olsztynie, który przeszedł gruntowną renowację. Udostępniono nowocześnie wyposażone pomieszczenia, dla aktywnych przedsiębiorców, społeczników, ekologów. W których ma skupiać się inicjatywa środowisk nastawionych na promocję regionu i tradycji, z wykorzystaniem nowych idei i technologii.
Oprócz uroczystej gali otwarcia która odbyła się już w piątek 20-go. Przeprowadzono szereg wykładów, prezentacji i paneli dyskusyjnych. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne, oraz pokazy gotowania, prowadzone w nowocześnie wyposażonej kuchni warsztatowej. Gdzie obok tradycyjnych regionalnych smakołyków, można było skosztować i poznać tajniki przygotowania potraw orientalnych, z Tajlandii, Japonii, lub Włoch. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy przygotowane w modnym temacie „gotowanie bez marnowania”.
Można było również skorzystać z animacji i miejsc wydzielonych dla najmłodszych dzieci. Przygotowanych dla nich: degustacji, gier i zabaw edukacyjnych. Z udostępnionych atrakcji, korzystały całe rodziny i liczni odwiedzający.






On the weekend of September 21-22 an open event "Forge Social - Eco Trendy" took place. In a historic building that is part of the Khazar Barracks in Olsztyn, which has undergone a thorough renovation. Modernly equipped rooms have been made available for active entrepreneurs, social activists and environmentalists. In which the initiative of environments focused on promoting the region and tradition is to be focused, using new ideas and technologies.
In addition to the opening gala, which took place already on Friday the 20th. A series of lectures, presentations and discussion panels were conducted. Culinary workshops and cooking shows conducted in a modernly equipped workshop kitchen enjoyed huge interest. Where, next to traditional regional delicacies, you could taste and learn the secrets of preparing oriental dishes from Thailand, Japan or Italy. Demonstrations prepared on the fashionable topic of "zero waste" were very popular.
It was also possible to use the animation and places reserved for the youngest children. Tastings, games and educational games prepared for them. Whole families and numerous visitors used the attractions provided.





















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz